Assange blijft voorlopig in Britse cel

Julian Assange, de man achter de website WikiLeaks, blijft nog zeker een week in de cel. Hij mag niet worden vrijgelaten op borgtocht. Vanmorgen was Assange opgepakt door de Britse politie. Hij wordt in Zweden gezocht voor verkrachting.

Assange, een 39-jarige Australiër, verbleef het afgelopen jaar een lange periode in Zweden. Daar wordt hij verdacht van verkrachting van twee medewerksters van WikiLeaks. De politie in Zweden heeft onlangs een Europees arrestatiebevel tegen de man uitgevaardigd. Eind november werd Assange ook op de lijst van meest gezochte personen van Interpol geplaatst.

De Australiër leefde al een hele tijd ondergedoken, vermoedelijk in het zuiden van Engeland. Mark Stephens, de advocaat van Assange, was er gisteren door de Britse politie van op de hoogte gebracht dat ze het arrestatiebevel uit Zweden had ontvangen. Stephens maakte daarop bekend dat Assange met de Britse politie wilde gaan praten.

Hij wil meer informatie over de feiten die hem ten laste worden gelegd en is erop gebrand om zijn naam te zuiveren, klinkt het. "Het is hoog tijd dat waarheid en gerechtigheid geschieden", aldus de advocaat. "Julian Assange wordt al een hele tijd nagejaagd en wil zich van alle blaam zuiveren." Vanmorgen meldde Assange zich bij Scotland Yard, waar hij werd opgepakt.

Volgens Stephens is Assange overigens ook al lang bereid om te praten met het Zweedse gerecht en zoekt hij al sinds augustus contact met de officier van justitie in Zweden, maar die wilde naar verluidt enkel officieel contact via een arrestatiebevel.

Zal Assange worden uitgeleverd?

Assange verscheen in de loop van de namiddag voor de Britse rechtbank. Die heeft beslist dat Assange tot 14 december in de cel moet blijven. Zijn advocaat had gevraagd of hij op borgtocht kon worden vrijgelaten, maar dat werd geweigerd. Volgens de rechtbank is het risico te groot dat Assange het land zou ontvluchten en opnieuw zou onderduiken.

Er moet nu een speciale hoorzitting van de rechtbank komen waar beslist moet worden of er redenen zijn om Assange uit te leveren aan Zweden. Als de rechter oordeelt dat het Zweedse arrestatiebevel geldig is, kan Assange worden uitgeleverd aan Zweden. In theorie dan toch, want Assange heeft al aangekondigd dat hij een eventuele uitlevering zal aanvechten. Een uitleveringsproces kan bijgevolg weken, zelfs maanden aanslepen.

"Duidelijk politieke ondertoon"

Assange heeft de aantijgingen over verkrachting altijd ontkend. Volgens hem en zijn advocaat zijn ze bedoeld om WikiLeaks te dwarsbomen. De website ligt onder vuur nadat al heel wat geheime documenten uit diplomatieke kringen werden onthuld.

"De beschuldigingen hebben duidelijk een politieke ondertoon", zei advocaat Mark Stephens. "Dit is absoluut een poging om Julian Assange in de hoek van de criminaliteit te duwen." De Zweedse aanklager heeft alvast ontkend dat achter de beschuldigingen politieke motieven schuilgaan.

Verkrachting op zijn Zweeds

Julian Assange wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting maar het gaat daarbij niet om wat doorgaans onder verkrachting wordt verstaan. Het gaat namelijk niet om het gebruik van geweld of intimidatie of om het ontbreken van toestemming voor de seksuele handelingen maar alleen om het vrijen zonder condoom. Als daar geen toestemming voor was, is er in Zweden juridisch sprake van verkrachting.

Volgens een advocaat van Assange komt het dus neer op vrijwillige seks met twee vrouwen, gevolgd door onenigheid achteraf over het niet gebruiken van een condoom. Geen van de twee vrouwen noch het openbaar ministerie in Zweden zouden Assange het gebruik van geweld verwijten. 

Volgens de ene vrouw scheurde het condoom en weigerde Assange een nieuw exemplaar om te doen. Een andere vrouw met wie hij de dag nadien gemeenschap had, beweert dat Assange haar gedwongen heeft tot onveilige seks. Assange geeft toe dat hij met de vrouwen onveilig had gevrijd, maar dat het met hun toestemming gebeurde. Het is een nogal schimmige zaak en Assange werd eerst zelfs niet officieel in staat van beschuldiging gesteld.

Daarna zat er een fout in het Zweedse aanhoudingsbevel zodat de Britse politie niet tot actie overging. Zweden zorgde daarop voor een tweede aanhoudingsbevel.

Niet uitleveren aan VS

Intussen heeft een Zweedse procureur gezegd dat Zweden Assange niet zal uitleveren aan de Verenigde Staten. De VS zouden Assange mogelijk willen vervolgen op grond van de Espionage Act uit 1917.

Volgens diverse juristen moet het openbaar ministerie dan bewijzen dat Assange doelbewust documenten heeft uitgelekt waarvan hij wist dat ze schadelijk zijn voor de nationale veiligheid van de VS. De juristen zeggen dat hard bewijs daarvoor moeilijk te leveren is en dat zoiets bovendien verplicht tot het uiteenzetten van vitale Amerikaanse veiligheidsbelangen in een openbaar proces, wat ook een niet erg aanlokkelijk vooruitzicht is.