Assange opgepakt

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, is vanmorgen opgepakt door de Britse politie. Assange wordt door de Zweedse politie gezocht op verdenking van verkrachting en aanranding.

Assange, een 39-jarige Australiër, leefde al een tijdje ondergedoken, vermoedelijk in Zuid-Engeland. De Zweedse politie vaardigde onlangs een Europees arrestatiebevel uit tegen hem. Hij wordt in Zweden onder meer verdacht van verkrachting en aanranding. Eind november werd Assange op de lijst van meest gezochte personen van Interpol geplaatst.


 Vanmorgen is hij door de Britse politie opgepakt nadat hij zich had aangemeld bij Scotland Yard. Mark Stephens, de advocaat van Assange, was er gisteren door de Britse politie van op de hoogte gebracht dat ze het arrestatiebevel uit Zweden had ontvangen.

Stephens maakte daarop bekend dat Assange met de Britse politie wilde praten. Hij wil meer informatie over de feiten die hem ten laste worden gelegd en is erop gebrand om zijn naam te zuiveren, klinkt het. "Het is hoog tijd dat waarheid en gerechtigheid geschieden", aldus de advocaat.

Volgens Stephens is Assange ook al lang bereid om te praten met het Zweedse gerecht en zoekt hij al sinds augustus contact met de officier van justitie in Zweden, maar die wilde naar verluidt enkel officieel contact via een arrestatiebevel.

Assange zal later vandaag voor een Britse rechtbank moeten verschijnen. Die moet bepalen of het Zweedse arrestatiebevel geldig is en of er redenen zijn om hem uit te leveren aan Zweden. Het huidige arrestatiebevel is al het tweede in Zweden, een vorig bevel bleek niet geldig te zijn.

Assange heeft de aantijgingen altijd ontkend. Volgens hem zijn ze bedoeld om WikiLeaks te dwarsbomen. De website ligt onder vuur nadat er heel wat geheime documenten uit diplomatieke kringen werden onthuld.

Zwitserse bankrekeningen verbroken
Intussen heeft de Zwitserse bank Post Finance de persoonlijke rekeningen van Assange verbroken. Het zou om 31.000 euro gaan. Officieel worden de rekeningen verbroken omdat hij een fout domiciliëringsadres had opgegeven.

De bank verzekerde dat het geld van Assange en WikiLeaks is en dat hij het zal terugkrijgen. Assange moet de bank nu laten weten waar het geld naartoe moet.