Cassiers ziet première weer verstoord worden

In Milaan is de feestelijke opening van het nieuwe seizoen van de Scala verstoord door protesterende studenten. Voor Guy Cassiers, de Belgische regisseur van de openingsopera, wordt het een gewoonte: ook de première van zijn vorige productie in de Scala kwam al in het gedrang door sociaal protest.

De Italiaanse studenten protesteren al maandenlang tegen de plannen van de regering-Berlusconi om te bezuinigen op het onderwijs. Op het plein voor het operagebouw gooiden ze met voetzoekers en bommetjes en raakten ze slaags met de politie.

Maar de studenten waren niet de enigen die in MIlaan op straat kwamen. Ook werknemers uit de culturele sector, vooral uit de theaterwereld, protesteerden opnieuw tegen besparingen. Tegelijk was er nog een derde, kleinere betoging aan de gang van buitenlandse werkkrachten die om arbeidsvergunningen vragen.

Binnen in de Scala, waar honderden vips uitgenodigd waren, richtte dirigent Daniel Bairenboim vóór de voorstelling een paar woorden tot president Napolitano, die ook in de zaal zat. "In naam van alle collega's die spelen, zingen, dansen en werken in alle theaters, wil ik zeggen dat we erg bezorgd zijn over de toekomst van de culturele sector in dit land en in Europa", zei hij. De dirigent kreeg applaus van de hele zaal, en uiteindelijk ook van Napolitano.

De gerenommeerde dirigent Bairenboim werkt voor de openingsopera van de Scala, "Die Walküre" van Wagner, opnieuw samen met onze landgenoot Guy Cassiers. Voor Cassiers is het niet de eerste keer dat hij een première in de Scala verstoord ziet worden door sociaal protest. Een half jaar geleden gebeurde dat ook al toen hij "Das Rheingold" voorstelde.

Cobra.be heeft het productieproces van "Die Walküre" gevolgd in een videoblog. Die is te vinden in dit bericht.