Economie in IJsland kruipt uit het dal

Het IJslandse bruto binnenlands product (bbp) is in het 3e kwartaal van 2010 met 1,2 procent gestegen. Na 7 opeenvolgende kwartalen van economische achteruitgang lijkt de recessie er gekeerd.

In oktober 2008 stortte het IJslandse bankenmodel volledig in. Het bankenmodel was in vergelijking met de rest van de economie van het eiland disproportioneel groot, op een gegeven moment tot 11 keer zo groot, en dat lag aan de basis van de crisis. Maandenlang werd zelfs gevreesd dat IJsland failliet zou gaan.

Nu lijkt de recessie voor IJsland afgeremd na de eerste economische vooruitgang in 2 jaar tijd. Maar over het hele jaar is er nog steeds een economische achteruitgang op het eiland.

"Akkoord over IceSave is dichtbij"

De internetspaarbank Icesave was een van de IJslandse banken die in 2008 onderuit ging.

Heel wat Nederlanders en Britten dreigden zo hun spaargeld te verliezen. Daarom hebben de Nederlandse en Britse regeringen de terugbetalingen van tegoeden voor hun spaarders geleend. Maar IJsland moet het geld nog terugbetalen.

Volgens de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir zal er deze week nog een akkoord worden gesloten over de terugbetaling van de schulden na het Icesave-debacle. Naar verluidt zou IJsland een rente van 2,78 procent betalen.

Een eerder voorstel, waarbij IJsland de schulden met een rente van 5,5 procent zou moeten aflossen, werd in maart door de IJslanders weggestemd in een referendum.