Eerste asielzoekers worden opgevangen in kazerne

In de voormalige legerkazerne van Houthalen-Helchteren worden de eerste asielzoekers opgevangen. Het Rode Kruis staat in voor de tijdelijke opvang. De volgende weken zullen nog meer mensen een opvangplaats krijgen, ook in andere kazernes. Alles samen gaat het om zo'n 2.400 extra plaatsen.

De federale regering had eind oktober beslist om 2.400 extra opvangplaatsen te creëren op 5 militaire domeinen in Weelde, Houthalen-Helchteren, Bastenaken, Bierset en Gemblouxin, maar het Rode Kruis kreeg pas vorige week voor het eerst toegang tot een kazerne.

De woonblokken van de kazerne in Houthalen-Helchteren stonden al even leeg. Het Rode Kruis heeft alles opnieuw moeten installeren of herinrichten, van douches tot verwarming. "De asielzoekers mogen hier de 3B's verwachten: bed, bad, brood. Daarnaast krijgen ze begeleiding voor hun asielprocedure", zegt Hilde Van Gastel van het Rode Kruis.

De wachtlijst voor opvangplaatsen is lang. Het Rode Kruis heeft dus een selectie moeten maken. "De mensen die vandaag in Houthalen-Helchteren onderdak krijgen, zijn mensen die vandaag of gisteren op de dienst Vreemdelingenzaken hun asielaanvraag hebben ingediend", legt Van Gastel uit. Het gaat vooral om Kosovaren, Serviërs en Afghanen. In totaal zullen 550 mensen gehuisvest kunnen worden. Zij kunnen 10 weken verblijven in de kazerne.

De buurtbewoners reageren bezorgd op de komst van de asielzoekers. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) spreekt van voldongen feiten. "De buurt is gelaten en bezorgd. Dat is logisch. Wij als gemeentebestuur hebben duidelijk gezegd dat dit juridisch niet kan, maar omwille van de crisissituatie zijn we bereid om één jaar in zee te gaan met het Rode Kruis", benadrukt Yzermans.

Met de noodopvang zijn nog niet alle problemen van de baan. Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, hoopt met de extra plaatsen de winter door te komen, maar dringt erop aan om parallel maatregelen te nemen om de asielprocedure en de uitstroom aan te pakken.