Egypte vraagt de hulp van haai-experten

Egypte heeft de stranden in de omgeving van de populaire badplaats Sharm El Sheikh gesloten nadat een haai er zondag een Duitse vrouw doodgebeten had. De haai viel de vrouw aan toen ze niet ver van de kustlijn aan het zwemmen was. Het ministerie van Milieu beval daarop de stranden in de buurt voor een periode van 72 uur te sluiten. Intussen speuren gespecialiseerde teams het water af naar haaien.

Nog maar vorige week raakten vier toeristen gewond bij aanvallen van haaien in Sharm El Sheikh. De stranden werden op woensdag gesloten, een dag later deelden de autoriteiten mee dat ze de twee haaien hadden gevangen die achter de aanvallen zaten.

Zaterdag gingen de stranden opnieuw open, maar slechts één dag later voltrok er zich dus een dodelijk incident. Een Duitse vrouw werd tijdens het zwemmen doodgebeten.

Egypte heeft nu de hulp ingeroepen van de Verenigde Staten om een eind te maken aan de haaienaanvallen van de afgelopen tijd. De autoriteiten in Sharm El Sheikh hopen dat drie Amerikaanse haai-experts de aanvallen kunnen verklaren.

Inmiddels doen allerlei theorieën de ronde. Zo zouden de haaien zich op mensen richten, omdat ze door overbevissing geen voedsel meer hebben.Een lokale Egyptische politicus zou zelfs hebben geopperd dat Israël haaien heeft losgelaten om het toerisme in Egypte te schaden.

Israël zelf ontkent dit. "De man heeft waarschijnlijk een keer te veel naar Jaws gekeken, en haalt feiten en fictie door elkaar", zegt de woordvoerder van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Hij wijst er op dat ook toeristen die naar Israël zouden willen komen, kunnen worden afgeschrikt door het haai-alarm.