Erfgenamen L'Oréal leggen hun ruzie bij

In Frankrijk is een einde gekomen aan de familieruzie van de Bettencourts, de erfgenamen van cosmeticagigant L'Oréal. De discussies tussen de 88-jarige Liliane en haar dochter Françoise hielden Frankrijk jarenlang in de ban.

De 88-jarige Liliane Bettencourt (foto boven) is de enige rechtstreekse erfgename van het familiefortuin én daarmee meteen de rijkste vrouw van Frankrijk. Maar haar vriendschapsrelatie met de veel jongere fotograaf François-Marie Banier (63, kleine foto links) stak dochter Françoise (kleine foto rechts) de ogen uit. In al die jaren gaf ze Banier immers voor zo'n miljard euro aan cadeaus.

Françoise vond dat haar moeder niet meer in staat was om het familiefortuin te beheren en stapte naar de rechter. Ze vroeg verschillende keren om haar moeder wilsonbekwaam te laten verklaren én ze diende een klacht in tegen Banier, omdat die haar moeder emotioneel en financieel zou hebben misbruikt. Een openlijke familievete was het gevolg.

De ruzie vertakte zich ook naar justitie en de politiek. Zo was er sprake van illegale constructies om de belastingen te ontduiken én zouden er illegale schenkingen zijn geweest om de presidentscampagne van Nicolas Sarkozy te steunen. Bovendien kwam ook voormalig minister van Werk Eric Woerth in opspraak. Zijn vrouw werkte immers als juriste voor de beheerders van het fortuin van de familie. Bij de laatste herschikking van de regering-Sarkozy werd Woerth ook aan de kant gelaten.

Begin dit jaar maakte moeder Bettencourt een einde aan haar relatie met Banier en dat effende de weg voor een verzoening. "Beide partijen zijn erg gelukkig dat ze weer samen zijn, ook al duurde het drie jaar vooraleer er een oplossing werd gevonden", zegt de advocaat van de dochter.

Banier zelf voelde de hete adem van justitie in zijn nek en schonk intussen een half miljard euro terug. Er kwam ook een grote herschikking bij de beheerders van het familiefortuin. De vorige beheerder werd opzijgeschoven en dochter Françoise krijgt een grotere invloed. Het totale familiefortuin van de Bettencourts wordt geschat op 17 miljard euro.