MasterCard en VISA blokkeren WikiLeaks-fondsen

VISA en MasterCard, twee van de grootste kredietbetalingsbedrijven ter wereld, hebben beslist om overschrijvingen aan de website WikiLeaks tegen te houden. De geldstromen aan WikiLeaks krijgen zo een knauw.

WikiLeaks haalt inkomsten uit donaties van burgers, sympathisanten die de website mee financieren. WikiLeaks heeft het geld in de eerste plaats nodig om de webruimte van de website te betalen.

WikiLeaks heeft het sinds vorige week erg moeilijk om nog netbeheerders te vinden die het onderdak willen bieden. De website is daarom gedwongen om over het net te zwerven. Voorlopig is WikiLeaks nog te bereiken via de Zwitserse webhost.

Maar nu de oprichter Julian Assange vandaag is opgepakt, krijgen ook de geldstromen van WikiLeaks een stevige knauw. "Het reglement van MasterCard verbiedt klanten zich rechtstreeks of onrechtstreeks in te laten met illegale activiteiten", verdedigt woordvoerder Chris Monteiro de beslissing. MasterCard ontkent dat het onder druk werd gezet. Ook bij VISA klinkt dezelfde uitleg.

Wikileaks publiceerde het afgelopen jaar geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Maar vooral de publicatie op de site van een kwart miljoen vertrouwelijke informatie van de VS-ambassades over de hele wereld brengt het Witte Huis in verlegenheid.

In de VS is een gerechtelijk onderzoek geopend tegen WikiLeaks. Volgens juristen van de Amerikaanse overheid heeft WikiLeaks de nationale veiligheid in gevaar gebracht en zet het diplomatieke inspanningen in de wereld op de helling.

Waar WikiLeaks nu al meer dan een week stukjes informatie lekt uit de 250.000 "cables", de correspondentie van de ambassades, zou er de afgelopen 24 uur geen nieuwe informatie meer zijn verschenen. Op het Twitterprofiel heeft WikiLeaks wel al aangekondigd dat er vanavond of vannacht nieuwe "cables" komen.

Ook persoonlijke rekeningen Assange verbroken

Intussen heeft de Zwitserse bank Post Finance de persoonlijke rekeningen van Assange verbroken. Het zou om 31.000 euro gaan. Officieel worden de rekeningen verbroken omdat hij een fout domiciliëringsadres had opgegeven.

De bank verzekerde dat het geld van Assange en WikiLeaks is en dat hij het zal terugkrijgen. Assange moet de bank nu laten weten waar het geld naartoe moet.