Milquet: "Institutioneel akkoord voor Kerstmis"

CDH-voorzitster Joëlle Milquet wil nog voor Kerstmis een institutioneel akkoord bereiken. Voor het einde van januari wil ze een volwaardige federale regering. "Er zijn gewoon geen excuses meer."

Iedereen weet dat een akkoord over de staatshervorming er niet in zit, maar niemand durft er de stekker uit te trekken. Zo denken althans veel waarnemers over de federale onderhandelingen, 177 dagen na de federale verkiezingen. Dat zou pure onverantwoordelijkheid zijn, meent CDH-voorzitster Joëlle Milquet.

Terug naar de stembus gaan, zou tegen de wil van de kiezers zijn, zegt ze in een interview met de Franstalige krant Le Soir. "De kiezers willen een land dat bestuurd wordt, dat functioneert, dat niet stilstaat." Nieuwe verkiezingen zouden ons land in chaos brengen, meent ze.

Volgens Milquet zijn er geen alternatieven dan een regering te vormen op basis van de verkiezingsuitslag van 13 juni. En de huidige vicepremier zet er nu ook een duidelijke termijn op. Nog voor Kerstmis zou ze een institutioneel akkoord willen bereiken. Voor het einde van januari 2011 zou ons land weer een volwaardige, federale regering moeten hebben, "of vroeger indien mogelijk".

"N-VA moet verantwoordelijkheid opnemen"

Milquet benadrukt ook dat een nieuwe federale regering zonder de N-VA niet aan de orde is. Ze roept de partij op haar verantwoordelijkheid te nemen en verwijst onder meer naar uitspraken van de voorzitter van de werknemersorganisatie Voka. "Als hij zegt dat we moeten landen, dan betekent dat dat de Vlaamse economische wereld in het algemeen dat denkt en wil", zegt ze.

Voor Milquet is een institutioneel akkoord nu slechts een kwestie van "politieke wil". "Alle elementen voor een akkoord liggen op tafel. Er zijn geen excuses meer. Eind augustus, begin september lagen ze al op tafel. Daar is dan nog de financieringswet bij gekomen. Er is nu een voorstel uitgewerkt dat de ogenschijnlijk tegenstrijdige eisen van Vlamingen en Franstaligen combineert." Een bewijs voor Milquet dat de Franstaligen echt wel pogingen gedaan hebben om tot een oplossing te komen.