Obama sluit compromis over belastingverlaging

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een compromis gesloten met de Republikeinen over belastingverlagingen. De belastingvoordelen die zijn voorganger George W. Bush had ingevoerd voor rijke Amerikanen, blijven van kracht. Obama had nochtans eerder beloofd om daar komaf mee te maken.

Vorige week had Obama nog duidelijk laten verstaan dat de Democraten alleen de belastingvoordelen voor de lagere en de middeninkomens wilden verlengen. De Republikeinen weigerden daarin mee te gaan, waarna Obama hen verweet "het Amerikaanse volk te gijzelen".

Maar Obama is nu toch overstag gegaan. Hij liet weten met het compromis te hebben ingestemd om te verhinderen dat de middenklasse het slachtoffer werd "van een politiek conflict in Washington".

Door het compromis zullen ook twee miljoen mensen die eind december geen recht op een werkloosheidsuitkering meer zouden hebben, nu toch nog een tijdje een uitkering krijgen. Dat is de toegeving die de Republikeinen hebben gedaan.

Vanaf 1 januari wordt Obama geconfronteerd met een Huis van Afgevaardigden waarin de Republikeinen de meerderheid uitmaken. Dat Obama ook de strijd tegen de Republikeinen over de fiscale cadeautjes voor de rijken heeft verloren, wordt hem in eigen kamp niet in dank afgenomen, en maakt duidelijk hoezeer zijn manoeuvreerruimte als president is ingeperkt. Sommige Democraten noemen het compromis dan ook een "capitulatie".