Overleg over kernprogramma van Iran gestopt

Het overleg tussen zes grote landen en Iran over het land zijn omstreden nucleaire programma is gestaakt. Na twee dagen van gesprekken in de Zwitserse stad Genève hebben de partijen beslist om eind januari voort te praten in de Turkse stad Istanbul.
Onderhandelaar van Iran, Saeed Jalili, tijdens zijn speech op de conferentie in Genève.

De Verenigde Staten, Frankrijk, Rusland, Duitsland, China en Groot-Brittannië willen dat Iran stopt met het programma, omdat ze denken dat Iran kernwapens ontwikkelt. Iran wil niet stoppen met het kernprogramma en heeft het overleg daarom nu gestaakt.

"Ik verklaar hierbij open en duidelijk dat Iran niet zal stoppen met het verrijken van uranium", zegt de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili op een persconferentie in Genève. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft, op zijn beurt, de Verenigde Naties opnieuw opgeroepen om de sancties tegen zijn land op te heffen.

Het was het eerste overleg met Iran over het programma in ruim een jaar. Diplomaten verwachten weinig van de gesprekken in januari, maar hopen dat ze nu vaker met Iran zullen praten.