Partij Moebarak behaalt overwinning in Egypte

In Egypte heeft de partij van president Hosni Moebarak met voorsprong de parlementsverkiezingen gewonnen. De Nationaal Democratische Partij (NDP) haalt ruim 80% van de zetels in het parlement in Caïro. De georganiseerde oppositie haalt nauwelijks 2% binnen, de rest gaat naar allerlei onafhankelijke kandidaten.

De NDP kaapte in de eerste ronde 209 van de 221 zetels weg. In de tweede ronde had de regeringspartij enkel nog kleine partijen tegenover zich.

Bij de eerste ronde van de verkiezingen enkele weken geleden was er sprake van wijdverspreide fraude en geweld. Zo zouden er stemmen zijn verkocht en kiezers geïntimideerd.

De regering verwierp de beschuldigingen en schreef de terugtrekking van de oppositie toe aan haar eigen "zwakheid". Dat lokte toen zware kritiek uit van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De kiezers moesten stemmen voor nieuwe leden van de Volksvergadering, de belangrijkste van de twee Kamers van het parlement. De Volksvergadering heeft 518 zetels. Daarvan zijn er 508 de inzet van de verkiezingen, de overige 10 worden rechtstreeks toegewezen aan de partij van Moebarak.

Moebarak is een voormalig generaal en regeert Egypte al sinds 1981, toen president Anwar Saddat werd vermoord.