Strengere regels voor etiketten voedingswaren

Etiketten op voedingswaren zullen binnenkort duidelijk informatie moeten vermelden over herkomst, ingrediënten en calorieën. Daarover zijn de Europese ministers van Gezondheid het eens geraakt. "Een goeie zaak", zeggen consumentenorganisaties.

De voedingsproducenten moeten binnekort onder meer vermelden hoeveel vet, zout en suiker hun producten bevatten én wat de voedingswaarde ervan is. Bovendien komt er ook een verplichte vermelding van de oorsprong van vleesproducten. Nu geldt die vermelding alleen voor rundsvlees, een uitloper van de gekkekoeienziekte, maar in de toekomst moet dat ook voor andere vleeswaren.

De regels gelden niet voor alcoholische dranken, al wordt er wel een uitzondering gemaakt voor de zogenoemde alcoholpops, zoete drankjes met een laag alcoholpercentage die vooral goed scoren bij jongeren.

Alle informatie moet op een zichtbare plaats komen, al volgen de ministers de aanbeveling van de Europese Commissie niet. Die had gevraagd om de gegevens sowieso op de voorkant te vermelden. "Dat is een gemiste kans voor de consument", zegt Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A). "Zo behouden de voedingsproducenten de kans om gesluierd te communiceren."

Met de maatregelen hopen de ministers om de Europese consumenten te stimuleren om evenwichtige voedingskeuzes te maken. Het zou een oplossing moeten bieden voor de toenemende zwaarlijvigheid. Volgens recente cijfers is ongeveer 1 op de 3 Vlamingen zwaarlijvig (BMI >25) en lijdt zo'n 14% aan obesitas (BMI >30).

"We zijn erg tevreden dat er eindelijk regels zijn over de grootte van de letters", zegt Sigrid Lauryssen van Test Aankoop. "Nu was soms een vergrootglas nodig om de informatie te lezen. De producenten zijn bovendien ook verplicht om informatie te geven over alle essentiële voedingsstoffen."

Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement (kleine foto). Als alles volgens plan verloopt, is de regeling volgend jaar van kracht.

lees ook