30 jaar geleden werd John Lennon vermoord

Op 8 december 1980 werd er door Mark David Chapman in New York bruusk een einde gemaakt aan het leven van John Lennon. Radio 1 besteedt een hele dag uitgebreid aandacht aan de ex-Beatle. Vanavond om 22 uur wordt de Lennon top 10 uitgezonden.
Yoko Ono en John Lennon op de laatste dag van zijn leven (foto: Annie Leibovitz)

Nadat Lennon zich in de tweede helft van de jaren 70 op de opvoeding van zijn tweede zoon Sean gefocust had, maakte hij in het najaar van 1980 zijn comeback met het album "Double fantasy". Op die plaat zingt hij liedjes over zijn liefde voor Yoko Ono en zijn zoon.

Op 8 december 1980 maakte Mark David Chapman (foto in tekst) echter abrupt een einde aan deze comeback en aan het leven van de muzikant. Voor zijn appartement in het Dakota Building aan 72nd Street in hartje New York schoot hij de ex-Beatle van dichtbij neer. Lennon werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed kort na de aanslag. Chapman zit nog steeds in de gevangenis. Yoko Ono blijft zich verzetten tegen zijn vrijlating omdat ze hem nog steeds een bedreiging vindt voor zichzelf en voor haar familie.

Na zijn dood steeg "Double fantasy" van John Lennon wereldwijd naar de top van de hitlijsten. In Central Park werd in 1985 een herdenkingsmonument opgericht: het Strawberry Fields Memorial. Yoko Ono, met wie Lennon in 1969 huwde, waakt sinds zijn dood over zijn nalatenschap.

Solowerk geremasterd

Naar aanleiding van zijn 70e "verjaardag" is dit jaar al zijn solowerk geremasterd. Het werk kwam uit in een "John Lennon signature box", die 11 cd's en een pak extra's en bonustracks bevat. Daarnaast brachten EMI en Capitol Records ook een nieuwe dubbelcd/dvd uit met zijn grootste hits ("Power to the people: the hits") en een box met 4 cd's "Gimme some truth" waarin zijn belangrijkste werk in 4 thema's is ondergebracht.

"Voor professionele doeleinden moet ik vaak naar zijn werk luisteren", zei Ono (foto in tekst). "Ik pak dat al 30 jaar erg zakelijk aan. Maar toen ik nu naar "Double fantasy" luisterde, barstte ik echt in tranen uit." Van "Double fantasy" kwam er een geremixte versie "Double fantasy - Stripped down" uit, waarop de productie vereenvoudigd is. "Hij was nooit tevreden over zijn stem", aldus Ono, "maar hij was wel tevreden over de songs die op die plaat stonden."

Lennon wordt nog steeds gerespecteerd als een van de grootste popmuzikanten van de 20e eeuw. "Hij liet meer dan andere artiesten in zijn ziel kijken", zegt Robert Santelli die in het Grammy Museum in Los Angeles een expo over Lennon als songschrijver heeft samengesteld. "Hij deelde zijn zwaktes en zijn vreugdes... Als songschrijver keek hij in de spiegel en wat hij zag, verwerkte hij in zijn liedjes. Dat vergt moed."

Maatschappelijk engagement

Met The Beatles speelde hij in de jaren 60 een belangrijke rol in de evolutie van de popmuziek. De groep, met Lennon als woordvoerder, sprak zich ook regelmatig uit over maatschappelijke problemen.

Lennons engagement werd nog groter nadat hij in 1969 huwde met Yoko Ono. In maart 1969 hield het koppel zijn wereldberoemde bed-in in het Hilton in Amsterdam. Ono en Lennon wilden hiermee de wereldvrede promoten en protesteren tegen de oorlog in Vietnam. Op muzikaal vlak ging hij met The Plastic Ono Band meer op zoek naar de essentie.

Begin jaren 70 besliste het koppel naar New York te verhuizen. In de VS kregen ze het met de regering-Nixon aan de stok. Lennon koos echter voor New York omdat hij op straat wilde kunnen blijven komen wanneer hij dat wilde. Zijn vrijheidszin leidde uiteindelijk tot zijn dood.

"Lennon leeft"-special op Radio 1

Radio 1 herdenkt Lennon vandaag de hele dag. Tussen 11 en 16 uur presenteren Ronald Verhaegen en Evert Venema een grote Lennon-special, waarin zeldzame audiofragmenten en een reeks klassiekers te horen zullen zijn.

Tussen 19 en 20 uur praat Koen Fillet uitgebreid over Lennon met Bent Van Looy, Lennon-biograaf Robert Van Yper en Kloot Per W.

En om 22 uur wordt in "Exit" de Lennon top 10 uitgezonden, die samengesteld is door de luisteraars.