6,52 miljoen euro voor Vlaamse tv-programma's

De Vlaamse overheid trekt 6,52 miljoen euro uit om de productie van kwalitatieve fictie, animatie en documentaires op de Vlaamse televisie te steunen. Het plan moet wel nog worden goedgekeurd door de regering en door Europa.

Minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) heeft een Mediafonds opgericht om de omroepen te steunen én de stabiliteit bij de productiehuizen te verhogen. "Een kwalitatief audiovisueel aanbod is belangrijk voor gevarieerde mediaparticipatie en een bloeiend medialandschap", klinkt het. "De omroepen en productiehuizen stellen immers veel mensen te werk."

Het fonds wordt opgericht binnen het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat zich onder meer bezighoudt met de subsidiëring van Vlaamse films. Het fonds krijgt wel eigen personeel, de leiding ligt bij de VAF-directie.

Overigens is Lieten niet de enige die geld vrijmaakt voor het fonds. Van het totale bedrag komt 4 miljoen euro uit haar kabinet, de rest van het bedrag, 2,52 miljoen euro, komt van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

Het initiatief werd vandaag voorgesteld aan de productiehuizen en de omroepen. Het moet wel nog worden goedgekeurd door de Vlaamse regering én de Europese Commissie.