"Industrielanden doen te weinig voor klimaat"

Op de klimaattop in Cancun in Mexico hebben de ontwikkelingslanden zware kritiek geuit op de ontwikkelde landen. Volgens de ontwikkelingslanden zijn zij de grootste slachtoffers van de klimaatverandering terwijl de industrielanden te weinig doen.

Bij de start van de onderhandelingen tussen alle betrokken ministers zei de eerste minister van Ethiopië Meles Zenawi (foto) bijvoorbeeld dat Afrika en de eilandstaten het meest lijden onder de klimaatverandering.

Vorig jaar in Kopenhagen was een noodfonds van 30 miljard dollar beloofd maar dat geld is er nog niet. Bovendien wordt een deel van dat geld ook als een lening beschouwd aan de ontwikkelingslanden. Maar volgens de Afrikaanse landen moet er niet alleen steun komen voor de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook voor de al geleden schade. De beloofde 100 miljard dollar tegen 2020 is voor veel ontwikkelingslanden daarom te weinig.