"Lekken zijn schuld van de Amerikanen zelf"

Dat er vertrouwelijke memo's van Amerikaanse diplomaten zijn uitgelekt op de site WikiLeaks, is de schuld van de Amerikanen zélf. Dat zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Kevin Rudd. Gisteren werd de man achter WikiLeaks, de Australiër Julian Assange, in Londen gearresteerd, op verdenking van aanranding van 2 Zweedse vrouwen.

Bij zijn ondervraging gisteren door een Engelse rechter, werd Assange bijgestaan door een jurist van de Australische ambassade. Als Australiër verdient Assange alle hulp, zegt de minister van Buitenlandse Zaken (foto boven).

"Hij heeft het recht op vermoeden van onschuld. Het is de taak van de Australische regering ervoor te zorgen dat hij consulaire en juridische hulp van ons krijgt", zegt minister Rudd.

Dat vertrouwelijke e-mails van Amerikaanse diplomaten zijn uitgelekt, is niet de schuld van Assange, vindt Rudd. "Het is duidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt in deze zaak. Die ligt bij het illegaal laten uitlekken van het materiaal door Amerikanen."

In de Verenigde Staten zelf dringen sommigen erop aan Assange daar te laten vervolgen voor landsverraad. Dat kan niet, zeggen juristen. "Assange heeft geen verraad gepleegd, want hij is geen Amerikaans burger. Hij is Australiër. Sommigen willen hem laten executeren, hem behandelen als een vijandige strijder. Dat is absurd", zegt jurist Mark Zaid.

In Australië laat de stiefvader van Assange (foto) weten dat hij achter hem blijft staan. "Hij was altijd heel onafhankelijk. Bij een "neen" legde hij zich niet neer", zegt de stiefvader Brett Assange.

Ook zijn zoon, Daniel Assange, vraagt voor zijn vader een billijke en "apolitieke" behandeling na zijn aanhouding in Londen. Hij hoopt dat de aanhouding "geen tussenstap is naar zijn uitlevering aan de Verenigde Staten". De 20-jarige jongeman, die in Melbourne leeft en software ontwikkelt, zegt op zijn Twitter-site ook dat hij al jaren geen contact meer heeft met zijn vader.

Assange leefde wekenlang ondergedoken bij een Londense journalistenvereniging voordat hij door de Britse politie werd opgepakt. Hij woonde en werkte gedurende twee maanden bij de Frontline Club in het centrum van Londen voor hij zijn intrek nam bij een vrouw. Dat heeft de oprichter van de Frontline Club, Vaughn Smith bevestigd.

Assange wacht nu in een Engelse cel op zijn volgende verschijning voor de rechter. Op 14 december oordeelt die of Assange al of niet wordt uitgeleverd aan Zweden.