"Vrienden WikiLeaks" hacken MasterCard en VISA

De websites van de kredietkaartenbedrijven VISA en MasterCard zijn platgelegd, vermoedelijk door aanhangers van WikiLeaks. De betalingsmaatschappijen hadden de geldstromen naar de website stopgezet.

Donaties van sympathisanten zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor WikiLeaks, dat het geld onder meer gebruikt om webruimte te betalen. MasterCard International en VISA hadden eerder de betalingen naar de site geblokkeerd. Ook de sites van de Zwitserse Postbank, die eerder al een rekening  van oprichter Julian Assange blokkeerde, en van het Zweedse parket zijn aangepakt. Zweden vraagt de uitlevering van Assange omdat hij twee vrouwen zou hebben aangerand.

Een groep van hackers die WikiLeaks steunt, noemt het platleggen van de sites "Operation Payback" tegen de vijanden van WikiLeaks. MasterCard zegt dat er geen gevaar is voor de rekeningen van de klanten.

De site van WikiLeaks zelf was ook geblokkeerd op de dag dat de eerste lading van 250.000 Amerikaanse documenten online zou komen. Maar belangrijke informatie was vooraf al aan verschillende kranten doorgespeeld. Sindsdien is de site voortdurend het mikpunt van cyberaanvallen. Ook vandaag nog zijn er verschillende nieuwe diplomatieke mails op WikiLeaks gezet.

Sarah Palin: "Ze hebben ook mijn site gehackt"

De Republikeinse politica Sarah Palin (foto) zegt dat ze ook het slachtoffer is geworden van de hackers van "Operation Payback". Haar eigen website en de informatie over haar kredietkaart zou gekaapt zijn. Palin, bij de presidentsverkiezingen van 2008 nog de running mate van de Republikeinse kandidaat John McCain, zegt dat op de zender ABC.

"Blijkbaar is dat wat er gebeurt als je het gebruikmaakt van het recht op vrije meningsuiting", zegt Palin. "Ik had me uitgesproken tegen deze zieke en anti-Amerikaanse pogingen tot spionage." In de lijst met doelwitten die de hackers zelf bekendmaakten, stond de site van Palin niet vermeld.