Aantal berggorilla's klimt uit het dal

Het aantal berggorilla's gaat in stijgende lijn. Dat blijkt uit een telling in het Virunga-gebergte op de grens tussen Congo, Rwanda en Oeganda. Toch is de soort sterk bedreigd. Wereldwijd zouden er nog maar 786 exemplaren over zijn.

Wetenschappers telden 480 berggorilla's in het Virunga-gebergte. Dat zijn er 100 meer dan bij de vorige telling 7 jaar geleden, zo meldt een plaatselijke verantwoordelijke. De regio werd de voorbije decennia geplaagd door conflicten en stroperij. Milieuorganisaties en het Virunga-park zelf hebben grote inspanningen geleverd om de berggorilla's beter te beschermen.

Bij een registratie in het Bwindi-oerwoud, een ander gorillagebied in Oeganda, werden 4 jaar geleden 302 dieren geteld. Alles samen wordt het aantal berggorilla's wereldwijd op 786 geschat.

Voor de gorillatelling legden 6 teams van wetenschappers meer dan 1.000 kilometer af door de regenwouden van het gebergte. Ze baseerden zich niet alleen op waarnemingen, maar verzamelden ook mestmonsters die ze via DNA-tests konden linken aan individuele dieren.