Boze Haïtianen trekken massaal de straat op

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hebben aanhangers van de populaire zanger Michel Martelly, de grote verliezer van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, hun ongenoegen geuit. Martelly mag niet deelnemen aan de tweede verkiezingsronde op 16 januari.

Gisteravond brak er in de hoofdstad en in andere steden geweld uit na de bekendmaking van de voorlopige resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

In de tweede ronde nemen Mirlande Manigat, die 31 procent van de stemmen achter zich kreeg, en Jude Célestin, die 22 procent behaalde, het tegen elkaar op. Martelly eindigde op de derde plaats en mag dus niet meer deelnemen. De kandidaten hebben tot 20 december, wanneer de definitieve bekendmaking volgt, de kans om de voorlopige resultaten te betwisten.

Aanhangers van Martelly hebben op verschillende plaatsen in Port-au-Prince hun steun betuigd. De mensen trokken al roepend door de straten en droegen portretten van de zanger met zich mee. Het hoofdkwartier van de regerende eenheidspartij Inité werd in brand gestoken.

In Pétion-Ville, een voorstad van Port-au-Prince, werden vanmorgen barricades opgericht en autobanden in brand gestoken waardoor het verkeer volledig lamgelegd werd. Ook de handelszaken bleven gesloten.

Frankrijk roept intussen op tot kalmte en vreedzaam protest en weigert om nu al een uitspraak te doen in verband met de verkiezingsuitslag, aangezien het nog om voorlopige resultaten gaat.