Chirurg vergeet twee scharen in buik patiënt

Na een darmoperatie in het Sint-Augustinus- ziekenhuis in Wilrijk heeft een man uit Antwerpen een jaar rondgelopen met twee chirurgische scharen in zijn buik. De man leed al die tijd veel pijn, maar de chirurg wou niet luisteren.

Het slachtoffer onderging vier jaar geleden een darmoperatie. Na de operatie had het ziekenhuispersoneel gemerkt dat er twee scharen te kort waren, maar het verdoezelde dit met twee stuks uit een andere instrumentendoos.

Het was pas na een jaar van veel pijn dat de man zelf naar een radioloog trok voor een röntgenfoto. Daar werden de twee grote scharen ontdekt, die van het middenrif tot aan het bekken zaten.

Zowel de chirurg, een gerenommeerde arts met meer dan 25 jaar dienst, als het ziekenhuis, geven de zware blunder toe.

"Het was geen alledaagse ingreep en wij betreuren wat er gebeurd is", zegt Luc Van Looy, de hoofdgeneesheer van het Sint-Augustinusziekenhuis. "Ik denk dat men het achterblijven van instrumenten bij patiënten nooit volledig zal kunnen vermijden, maar men tracht wel zo veel mogelijk veiligheidsschotten in te bouwen."

Het ziekenhuis biedt het slachtoffer een schadevergoeding van 5.000 euro, maar de man eist 80.000 euro.