Ervaren bestuurders kennen verkeersregels amper

Ervaren autobestuurders kennen amper de helft van de belangrijke verkeersregels. Dat concludeert automobilistenvereniging VAB uit de resultaten van een verkeerstest van de VAB-Rijschool. Nochtans zijn zij vaak begeleiders van jonge bestuurders in opleiding.

De test werd via internet afgenomen bij ruim duizend mensen. Volgens VAB zijn de resultaten ronduit slecht.

In de leeftijdsgroep van 26 tot 55 jaar bedroeg de gemiddelde score 54 procent en slaagde slechts 23 procent in de test (een minimumscore van 80 procent is daarvoor vereist). Bij autobestuurders ouder dan 62 jaar, die nooit een theoretisch examen hebben aflegd, bedroeg de gemiddelde score 52 procent, maar slaagde niemand.

VAB vindt de resulaten alarmerend, want oudere bestuurders zijn vaak rijbegeleider van hun kinderen. Die beginnende bestuurders leren zo foutieve gewoonten aan. "De cijfers maken duidelijk dat ook ervaren autobestuurders baat hebben bij een regelmatige opfrissing van hun verkeerskennis", luidt het.

"Opfriscursus kan nuttig zijn"

Werner De Dobbeleer, woordvoerder van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), laat in een reactie weten dat de VAB-tests eerdere cijfers over de gebrekkige kennis van de verkeersregels bij veel bestuurders bevestigen, "en het feit dat vooral de recentste regels het minst goed gekend zijn".

"Een correcte kennis van de wegcode is nochtans een basisvoorwaarde om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, naast ervaring en een defensieve ingesteldheid. Opfriscursussen voor bestuurders die al geruime tijd een rijbewijs hebben, kunnen daar zeker toe bijdragen. Ook voor wie beginnende bestuurders begeleidt, is een gepaste omkadering op zijn plaats", aldus De Dobbeleer.