Grondige facelift voor Brussels Rogierplein

Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) heeft de definitieve plannen voor de heraanleg van het Rogierplein voorgesteld. De werkzaamheden starten begin volgend jaar en zouden afgerond moeten zijn midden 2013.

Niet alleen het plein, ook het metrostation Rogier en een stuk van de Kleine Ring worden gerenoveerd. Blikvanger van de renovatie wordt een stalen luifel met een diameter van meer dan 60 meter die zowat 9 meter hoog is. De luifel overdekt een lichtkoker, die zal zorgen voor natuurlijke lichtinval in het metrostation, het congrescentrum en de parking.

De totale kostprijs bedraagt 29 miljoen euro. Dat is heel wat minder dan aanvankelijk begroot was. "De totale investering is zowat 25 procent gedaald, vooral door te bezuinigen op de gebruikte materialen en door meer gestandaardiseerd materiaal te kiezen. Zo hebben we 10 miljoen euro kunnen besparen", aldus minister Grouwels.

Van januari tot midden 2011 wordt aan de patio gewerkt. Het metrostation Rogier zal midden 2012 afgewerkt zijn, net als de luifel, maar blijft tijdens de werken steeds toegankelijk. Als alles volgens plan verloopt, is het vernieuwde Rogierplein midden 2013 volledig gebruiksklaar.

Het grootststedelijke en wat troosteloze plein zal volgens Grouwels na de renovatie een "gezellige ontmoetingsplaats" worden op maat van voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.. De stad wil de locatie daarna ook gebruiken om evenementen te organiseren.