Halve eeuw (wereld)geschiedenis volgens GAL

Gerard Alsteens is zeventig jaar geleden geboren in Oudergem. Sinds 1960 schetst hij onder het pseudoniem GAL zijn kritische mening over de actualiteit. In 1983 begon hij te werken voor het weekblad Knack, maar zijn werk is ook gepubliceerd in Humo, De Zwijger en De Morgen. Deredactie.be vroeg GAL om vijf van zijn meest markante werken te selecteren en kort te duiden.

Vanavond opent in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement in Brussel de overzichtstentoonstelling "GAL, 50 jaar op het scherp van de snee". De politieke tekenaar en kunstschilder is een van de meest gelauwerde kritische tekenaars in Vlaanderen.

"Het was een aangename verrassing toen ik de uitnodiging kreeg van organisator vzw Curieus. We hebben gepoogd om mijn blik op de geschiedenis van de voorbije vijf decennia te schetsen, niet om de meest hilarische tekeningen te tonen", meldt Gerard Alsteens.

De expo schetst aan de hand van het werk van GAL een beeld van vijftig jaar Belgische en wereldpolitiek. Er worden ongeveer 200 werken van GAL geëxposeerd in het Vlaams Parlement. Vijftig werken werden geselecteerd door evenveel journalisten, politici, schrijvers en kunstenaars. Er wordt ook een boek met het overzicht van de carrière van GAL gepubliceerd onder de titel "GAL, 50 jaar op het scherp van de snee".

GAL vond aan de vooravond van de plechtige opening van de expo even de tijd om voor deredactie.be vijf van zijn meest opmerkelijke tekeningen te selecteren en ze te duiden. De vijf tekeningen kunnen in groter formaat bekeken worden in de fotogalerij.

Mystiek huwelijk

"Na afloop van de federale verkiezingen dit jaar is er veel sloganeske taal gesproken door verschillende partijen. Deze tekening maakte ik in opdracht van Rik Van Cauwelaert voor de cover van Knack. Het werk verwijst naar oude prenten van "het mystiek huwelijk" tussen de socialist Camille Huysmans en de katholieke politicus (en grootvader) Frans Van Cauwelaert in Antwerpen begin de jaren 20 van de vorige eeuw", aldus GAL.

Kleine Brogel en de Cremkoppen

"Deze tekening verscheen in Knack toen Pieter De Crem net minister van Landsverdediging was, toen hij in een slip of the tongue bevestigde dat er kernwapens aanwezig zouden zijn in Kleine Brogel. De minister sprak in die periode ook bijzonder veel oorlogszuchtige taal."

Sarkozy - Bruni

"Ten tijde van het huwelijk van de Franse president Nicolas Sarkozy met Carla Bruni maakte ik deze tekening. Ik maak niet dikwijls gebruik van woordspelingen, maar hier heb ik er wel een gebruikt. Op de wijndoos waarop de president staat, is te lezen "grand cul classé" in plaats van het gebruikelijke "grand cru classé", weet GAL.

Morfologische kenmerken van het andere volk

"Na de doorbraak van het Vlaams Blok begin de jaren 90 heb ik verschillende tekeningen gemaakt met als thema extreem-rechts. Het was me toen onder meer opgevallen dat de kenmerken van sommige leden van Vlaams Blok leken op de kenmerken van Noord-Afrikanen of Turken. In die periode veroorzaakte ik met de tekening een kleine rel. Tijdens de opening van het Vlaams Parlement verlieten de leden van Vlaams Blok de zaal omdat ze zich geschoffeerd voelden door het werk."

Mexico (WK 1986)

"De tekening met verschillende Rode Duivels is een van de zes persiflages van oude meesters die ik maakte voor het weekblad Panorama. Ik heb die zes doeken volledig nageschilderd op doek, maar met mijn eigen invulling. Dit werk is een herwerking van "Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp" van Rembrandt van Rijn. Jean-Marie Pfaff lag na het wereldkampioenschap onder vuur en wordt hier gedissecteerd", besluit GAL.

GAL, 50 jaar op het scherp van de snee

waar Lokettenzaal Vlaams Parlement, Brussel
wanneer tot 21 december
organisatie vzw Curieus

De reizende tentoonstelling zal in de loop van de komende maanden ook te zien zijn in de verschillende provincies in Vlaanderen. Aan de expo is ook een boek verbonden met een overzicht van het oeuvre van GAL, eveneens getiteld "GAL, 50 jaar op het scherp van de snee".

Meest gelezen