Honderd miljard omzetdaling in een jaar

De grootste 30.000 bedrijven in ons land realiseerden in het crisisjaar 2009 een totale omzet van 572 miljard euro. Dat is 100 miljard euro minder dan in 2008, zo blijkt uit cijfers van de nieuwe Trends Top 30.000.

Ondanks die dalende omzet, stegen de winsten: van 37 naar 46 miljard euro. Die stijging is evenwel artificieel en te danken aan financiële en uitzonderlijke resultaten (29 miljard euro). De echte winst daalde met een kwart: van 23 naar 17 miljard euro.

De banksector kon het globale verlies van 19,4 miljard euro in 2008 terugbrengen naar minder dan 3 miljard euro. De verzekeringsmaatschappijen, die 4 miljard euro verlies boekten, noteren opnieuw een bescheiden winst van 765 miljoen euro. De holdings haalden een winst van 7,6 miljard euro, tegenover een verlies van 19,4 miljard euro een jaar eerder.

AB InBev is de grootste

AB InBev springt met een omzet van 25,3 miljard euro over Delhaize De Leeuw in de top tien van geconsolideerde jaarrekeningen voor 2009. Reden is natuurlijk de fusie met Anheuser-Busch.

Op drie staat Frère Bourgeois, het overkoepelende familiebedrijf van Albert Frère, op vier de groep Louis Delhaize.
Vervolledigen de top tien: Solvay, Umicore, Colruyt, D'Ieteren, Belgacom en Mazda Motors Logistics.

Een aantal groepen die in België sterk aanwezig zijn, zoals Suez, Total of Arcelor, komen niet voor in de lijst, omdat ze al geconsolideerd zijn op een hoger niveau in de groep.

Als naar de gemiddelde nettowinst van de voorbije vijf jaar wordt gekeken, staat ExxonMobil Petroleum & Chemical bovenaan, gevolgd door Suez-Tractebel, Anheuser-Busch InBev, InBev Belgium en Electrabel. Holdings. 

Meer informatie is te vinden op de website van de Trends Top 30.000.