Kwart elektriciteit ingevoerd uit buitenland

Ons land moet op dit ogenblik veel elektriciteit uit het buitenland invoeren. Dat komt voornamelijk omdat één van de kernreactoren in Doel stilligt na een brand vorige week.

Vorige week vrijdag moest reactor Doel 4 worden stilgelegd nadat brand was uitgebroken in de machinekamer. Het is niet duidelijk hoe lang de reactor buiten werking zal zijn. Doel 4 is een van de belangrijkste van de zeven kernreactoren in België en heeft een vermogen van 1.008 MW. Het gemiddelde verbruik per dag is 12.500 MW voor het hele land.

Om geen algemene stroomstoring te krijgen, moet daarom elektriciteit worden ingevoerd zodat het verbruik en het aanbod in evenwicht blijft. Tot een kwart van onze elektriciteit komt nu uit het buitenland, vooral uit Nederland en Frankrijk. Volgens elektriciteitsbeheerder Elia zijn er geen bevoorradingsproblemem, hoewel er momenteel door het koude weer een piek is in het verbruik.