Nog geen "ja" of "nee" van de Vlaamse partijen

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) gaat door met zijn onderhandelingen over een nieuwe financieringswet. Dat bleek na afloop van de vergadering die hij vandaag met de vier Vlaamse partijen had. De vier partijvoorzitters zijn met de bemiddelaar nog niet tot een akkoord gekomen over de nieuwe financieringswet. Vrijdag wordt opnieuw overleg gepleegd.

Vande Lanotte zat sinds 10 uur samen met de vier Vlaamse partijvoorzitters, Wouter Beke (CD&V), Caroline Gennez (SP.A), Bart De Wever (N-VA) en Wouter Van Besien (Groen!). Ze moesten laten weten of ze het eens zijn met de techniek voor de toekomstige financiering van de federale overheid en de deelstaten.

De bemiddelaar had zijn voorstel aangepast aan de eisen van N-VA en CD&V. Het is de bedoeling dat de deelstaten in de toekomst ook een - evenredig - deel van de gestegen belastinginkomsten zullen kunnen opstrijken. Maar er werd nog geen akkoord bereikt.

Morgenochtend geeft Vande Lanotte een stand van zaken aan de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo. Morgenmiddag is er een technische vergadering over de mogelijke systemen om meer fiscale autonomie te geven aan de gewesten. De vier Vlaamse partijvoorzitters kunnen daarbij aanwezig zijn. Vrijdag komen de Vlaamse partijen dan weer samen met de bemiddelaar.

"Als je iets te zeggen hebt, niet in trein of via mail"

De onderhandelingen verliepen de voorbije dagen in een ietwat gespannen sfeer. Oorzaak was het uitlekken van een vertrouwelijke mail van SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke, waarover De Morgen gisteren berichtte.

Wouter Beke (CD&V) was de enige van de vier voorzitters die vanmorgen voor de vergadering langs de voordeur naar binnen ging. Wat hem betreft, mag het gebekvecht tussen de N-VA en de SP.A ophouden. "Het trekt op niet veel wat er de voorbije dagen is gebeurd. Als je iets te zeggen hebt, doe je dat niet in de trein of via mails, maar hier aan de onderhandelingstafel", zei hij tegen de aanwezige pers.

Na het overleg met de Vlaamse partij wenste Beke evenwel geen commentaar meer te geven aan de pers.