OCMW's moeten geld lenen voor leeflonen

Verschillende OCMW's moeten geld lenen om de leeflonen op het einde van het jaar te kunnen uitbetalen. Dat komt omdat de federale overheid vertraging heeft bij het uitbetalen van die budgetten.

Zo zou het OCMW van Antwerpen wellicht 10 miljoen euro moeten gaan lenen, stelt Gazet van Antwerpen. "Ik heb bericht gekregen van mijn stadsontvanger dat de kans bijzonder groot is dat wij onze 10 miljoen euro niet krijgen", zegt OCMW-voorzitster Monica De Coninck bij Radio 2 Antwerpen. "Dat betekent dat we dit moeten lenen bij de stad of bij de banken en dat we er ook intresten op zullen moeten betalen. Maar die kosten krijgen we niet terug." Volgens De Coninck heeft de regering het aantal leefloners onderschat. In Antwerpen is hun aantal op twee jaar tijd bijna verdubbeld.

Ook Brussel en Gent moeten geld voorschieten voor de maanden november en december. Gent zou 6 miljoen moeten gaan lenen. Nochtans was de federale overheid de laatste jaren stipter geworden met het uitbetalen van de budgetten.

"Vroeger was het couranter dat er soms maanden later betaald werd", zegt Geert Versnick van het OCMW in Gent. "Maar men heeft een grote inhaalbeweging gedaan en de laatste jaren is altijd stipt betaald. Dit jaar en vorig jaar hebben we de laatste twee maanden pas uitbetaald gekregen in het begin van volgend jaar. Dat kan te maken hebben met een inschatting van de budgetten en het feit dat het aantal leefloners - in elk geval in Gent - is toegenomen. De subsidies zouden daarvoor in principe moeten zijn gestegen."

Het kabinet van Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Philippe Courard (PS) laat weten dat er nog voor het eind van het jaar extra geld wordt vrijgemaakt, maar het is niet duidelijk wanneer dat er komt. Het parlement moet de begrotingsaanpassing nog goedkeuren.

"Normaal gezien worden de uitgaven al in september nog eens op punt gezet, maar door de situatie van lopende zaken heeft dat wat vertraging opgelopen", verduidelijkt men op het kabinet Courard. "Het is in elk geval niet zo dat we geen geld hebben."