Rechters kunnen een alcoholslot opleggen

Vanaf morgen kunnen rechters een alcoholslot opleggen als straf voor dronken rijden. Het alcoholslot is een toestel dat de adem van de bestuurder test. Die kan zijn auto pas starten nadat hij geblazen heeft en onder de 0,2 promille blijft.

Tot nu toe kon de rechter, naast een boete, alleen maar een rijverbod opleggen. Dat gaf soms problemen voor wie de auto voor zijn beroep nodig had. Met een alcoholslot kan die bestuurder blijven rijden, op voorwaarde natuurlijk dat hij niet onder invloed van alcohol is.

Wie veroordeeld wordt, moet het alcoholslot zelf betalen, maar de rechter kan de boete verminderen met het bedrag dat de installatie kost. Het alcoholslot kan worden opgelegd voor een periode van 1 tot 5 jaar, maar in extreme gevallen kan de rechter ook beslissen dat iemand levenslang met een alcoholslot moet rijden.

Iemand anders laten blazen voor je vertrekt, is moeilijk volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Het toestel vraagt immers ook om te blazen terwijl je aan het rijden bent. "Bovendien is het, wanneer een passagier meerijdt die niet heeft gedronken, totaal niet logisch dat diegene die wel heeft gedronken achter het stuur zit en dat de passagier die nuchter is, niet met de wagen rijdt. Wie gaat ook de verantwoordelijkheid nemen om te blazen als nuchtere persoon, terwijl je goed weet dat een bestuurder die gedronken heeft, dan met die wagen gaat vertrekken", zegt Werner De Dobbeleer van het BIVV.

Wie alleen maar mag rijden met een alcoholslot en toch op weg is met een auto zonder alcoholslot, kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand tot 5 jaar en/of een algemeen rijverbod tot sturen van 1 tot 5 jaar of zelfs voorgoed.