Rusland wil ondergronds gas opslaan in België

De beheerder van het aardgasnetwerk Fluxys heeft een engagementsverbintenis ondertekend met de Russische energiereus Gazprom over een ondergrondse opslagplaats voor Russisch gas. Rusland levert momenteel nog niet veel gas aan België maar dat zou dus veranderen.

De twee bedrijven gaan samen onderzoeken of het mogelijk is om in Loenhout in de provincie Antwerpen een opslagplaats te creëren voor het Russische gas. Fluxys beheert daar nu al een opslagplaats.

Het Russische Gazprom engageert zich om de opslagplaats altijd gevuld te houden en het gas ter beschikking te stellen van de Belgen. Voor de Belgen is de zaak interessant omdat er dan altijd een gasvoorraad is voor piekmomenten en noodgevallen. Vorig jaar waren er nog problemen met de aanvoer van het Russische gas naar Europa omdat Oekraïne zijn rekening niet had betaald. Toen draaide Rusland de gaskraan tijdelijk dicht en raakten enkele Europese landen in de problemen.

Opdat de engagementsverklaring kan worden omgezet in een contract, is wel eerst een wetswijziging bij ons nodig. Fluxys is namelijk bij wet verplicht om zijn opslagcapaciteit toe te wijzen aan netgebruikers die de openbare distributie bevoorraden, terwijl Gazprom het Fluxysnetwerk enkel gebruikt voor de aanvoer van gas van grens tot grens. Ook de CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, moet zijn fiat nog geven.

De toplui van Fluxys en Gazprom hebben elkaar ontmoet in het kielzog van de ontmoeting tussen premier Yves Leterme (CD&V) en de Russische president Dmitri Medvedev.