Te weinig strooizout op veel plaatsen

In verschillende gemeenten in Limburg en Vlaams-Brabant is er te weinig strooizout. Dat terwijl er vannacht en morgenvroeg een nieuwe lading sneeuw wordt verwacht. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW), dat strooit op gewest- en autosnelwegen, heeft wel nog voldoende voorraad. Overmorgen is er een spoedvergadering met de provinciebesturen.

Bij de grootste verdeler van strooizout in de provincie Limburg is de voorraad zo goed als uitgeput. Een nieuwe voorraad opslaan is moeilijk, omdat ook de buurlanden problemen hebben gehad met sneeuw en ijs.

In sommige gemeenten worden de voorraden schaars of is het zout zelfs helemaal op. In Riemst gebruikt de gemeente zout dat normaal bestemd is voor de landbouw.

In Genk wordt op sommige plaatsen zand gestrooid. Burgemeester Wim Dries (CD&V) zegt al het mogelijke te doen. "We hadden alles goed voorbereid op voorhand en 350 ton ingekocht, maar na een goeie 2 weken en 600 ton verder komen we in de problemen. We hebben nu andere types zout gekocht die duurder zijn, we gebruiken ook zand op de plaatsen waar het kan en we zetten vaker de borstelwagens in om sommige stukken manueel open te houden", aldus Dries.

Provinciaal wintercoördinator Herman Meers wil de toestand niet dramatiseren en rekent indien nodig op een noodrantsoen van de Vlaamse overheid. Ook zou er vanuit Egypte een lading zeezout onderweg zijn naar Antwerpen, maar die is ten vroegste op 20 december beschikbaar.

Meers vraagt de Limburgse gemeenten om zuinig te zijn met het strooizout. "Misschien zijn ze bij de eerste winterprik wat te hard van stapel gelopen en hebben ze hun hele voorraad er te snel doorgejaagd? We doen al het mogelijke om onfortuinlijke besturen te helpen, maar ze ook zullen moeten leren leven met de situatie dat we niet alle noden zullen kunnen lenigen", zo zegt Meers.

Ook in enkele gemeenten in Vlaams-Brabant dreigt een tekort aan strooizout. Het gaat om Haacht, Liedekerke, Sint-Genesius-Rode, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge. De voorraden zijn beperkt en bijbestellen is niet meer mogelijk omdat ook de verdelers niets meer hebben. De verdelers klagen ook dat sommige gemeenten te laat besteld hebben.

Het gaat opnieuw sneeuwen, vrijdag spoedberaad

Vanmiddag zou het opnieuw beginnen te sneeuwen. Vooral ten zuiden van Samber en Maas wordt veel verse sneeuw verwacht, in het centrum hooguit een dun laagje. In het westen van het land blijft het droog, maar vannacht zou het overal wel weer sneeuwen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat het momenteel voldoende zout heeft om de gladheid op de gewestwegen en autosnelwegen te blijven bestrijden.

De leveranciers van het agentschap kunnen wel nog zout leveren. Overmorgen is er een spoedoverleg tussen Wegen en Verkeer, de provinciebesturen en de leveranciers van het agentschap om de problemen met de voorraden strooizout te bespreken.

"De bedoeling is om vrijdag een oplossing voor dat probleem uit te werken. We willen ook nagaan in welke mate het Agentschap Wegen en Verkeer de gemeenten kan bijspringen, via acties of via onze kennis", zegt woordvoerster Ilse Luypaerts.