Vandenbroucke trekt zich terug als onderhandelaar

SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke trekt zich terug uit de onderhandelingen over een nieuwe financieringswet. Vandenbroucke betreurt de heisa die is ontstaan over een uitgelekte mail en wil het verdere onderhandelingsproces niet langer bemoeilijken.

De spanning aan de onderhandelingstafel was de voorbije dagen weer hoog opgelopen. De oorzaak was het uitlekken van een vertrouwelijke e-mail van Frank Vandenbroucke (SP.A), waarover De Morgen gisteren berichtte.

Vandenbroucke geeft in die mail zijn bedenkingen over de voorstellen van het CDH om de financieringswet te hervormen. De mail werd blijkbaar geschreven lang voordat de andere partijen weet hadden van de inhoud van die voorstellen. 

Bij de N-VA was men "not amused". We zijn geschokt, klonk het en het vertrouwen tussen de N-VA en de SP.A werd opnieuw zwaar geschaad. Vandenbroucke lijkt het signaal te hebben begrepen en zet nu een stap opzij.

"Gezien de hele discussie die ontstaan is, heb ik beslist dat ik mij gewoon uit het onderhandelingsgebeuren terugtrek", zegt de SP.A'er. "Ik wil niet dat de discussie over een mail van mij de sfeer vertroebelt en het gesprek onmogelijk maakt. Dat gesprek moet voortgaan en ik wil daar niet in de weg lopen."

Volgens Vandenbroucke was er door het uitlekken van de mail "een probleem ontstaan". "Je kan zeggen dat dat probleem wordt gemaakt of er is, maar dat heeft geen belang. Je stelt vast dat er een moeilijkheid ontstaat en ik wil niet dat die moeilijkheid de onderhandelingen belemmert."