Winterweer houdt lelijk huis in Europa

De aanhoudende vrieskou in Centraal-Europa heeft nog eens 21 mensen het leven gekost. In Polen stierven vannacht 9 mensen als gevolg van de kou, in Tsjechië vielen 12 doden. Alles samen zijn in die regio al 79 mensen gestorven door de koude. Ook in de rest van Europa houdt het winterweer lelijk huis.

In de Franse hoofdstad Parijs zijn er problemen door de sneeuw. De nationale luchthaven lag een tijdlang stil en ook het bus- en autoverkeer is zwaar verstoord.

In Schotland hebben opnieuw honderden autobestuurders de nacht moeten doorbrengen in hun auto, omdat ze vastzaten door de sneeuw. De temperatuur is er gedaald tot -20 graden Celsius. Scholieren moesten met hun ouders en leerkrachten de nacht doorbrengen op school omdat het buiten te koud was en de wegen onberijdbaar waren.

Regen en wind in Spanje en Portugal

In Andalusië, Zuid-Spanje, zijn er zware overstromingen (foto). In de buurt van Sevilla zijn 3.000 mensen geëvacueerd. Het heeft er de voorbije dagen bijzonder hard geregend en er komt nog meer regen aan.

Een tornado heeft dan weer een spoor van vernieling getrokken door Centraal-Portugal. Daarbij vielen 30 gewonden, vooral kinderen, toen het dak van een kinderdagverblijf instortte. De sterke wind veroorzaakte ook schade aan een honderdtal woningen en ontwortelde tientallen bomen.