Zeldzame Romeinse schat gevonden in Brakel

Het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) Velzeke toont dit weekend voor het eerst een Romeinse zilverschat uit de derde eeuw. De vondst dateert van een jaar terug, maar werd al die tijd stilgehouden. Volgens het museum is de schat uniek voor België.

Op een terrein in Everbeek, een deelgemeente van Brakel, vond een amateurarcheoloog vorig jaar een tiental zilveren voorwerpen. Het topstuk is een kom versierd met mythologische figuren, een soort zeemonsters met vissenstaarten. Daarnaast bevat de schat ook een ring en enkele zilveren lepels. "De vondst is uniek en de eerste van die omvang in België", zegt Kurt Braeckman, conservator-diensthoofd van het PAM Velzeke.

De Romeinse eigenaar van het zilverwerk verstopte zijn kostbare spullen wellicht tijdens de invallen van de Germanen, in het midden van de derde eeuw. "De context is ons nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk werd de schat nadien nooit meer gerecupereerd. Het is nog te vroeg om de vondst aan een woonplaats te linken, maar we denken dat de eigenaar een edelsmid was. Want tussen de dure zilveren voorwerpen zaten ook gebroken stukken en zilverafval", klinkt het.

Uit analyse blijkt dat de gemiddelde kwaliteit van het zilver ongeveer 95 procent bedraagt. De schat wordt zaterdagavond voor het eerst aan personeel, schenkers, bruikleengevers en pers voorgesteld. Het brede publiek kan er zondag mee kennismaken.