55 windmolens, stroom voor 175.000 gezinnen

In de Noordzee, 46 kilometer voor de kust van Zeebrugge, is het nieuwe Belgische windmolenpark Belwind in gebruik genomen. Belwind heeft 55 turbines, die stroom maken voor 175.000 gezinnen.

De bouw van de windmolens, achter het park van C-Power dat zich op de Thorntonbank bevindt, begon in september vorig jaar. Elke turbine staat op één grote stalen pijler die in de zeebodem geslagen is. Daarop zijn dan torens en gondels gemonteerd. De windmolens steken 117 meter boven de zee uit. Het prijskaartje van dit project bedraagt 614 miljoen euro, en onder meer Colruyt stapte mee in het project.

In totaal krijgen 175.000 gezinnen van het Belwindpark groene stroom. Het helpt ook om de doelstellingen voor lagere CO2-uitstoot en meer groene energie te halen, want het park zorgt voor 4,7 procent van de groenestroomdoelstellingen.

Belwind wil naast deze molens nog eens 55 turbines plaatsen, als alles meezit tegen 2012.