"Ford-arbeiders moesten bedienden zijn"

De arbeidsrechtbank in Tongeren heeft twee arbeiders van autoproducent Ford Genk gelijk gegeven in hun geschil met hun werkgever. De twee werkten de laatste 17 jaar op de personeelsdienst. Volgens de rechter moesten ze dan ook het bijhorende bediendestatuut krijgen.

Door het verkeerde statuut zouden de arbeiders 450.000 en 600.000 euro aan vergoedingen zijn misgelopen. "Dat gaat onder meer om loon, eindejaarspremies, vakantiegeld, aanvullend pensioen dat lager ligt voor arbeiders", zegt advocaat Steven Renette. "Daarbij komt nog dat een van de arbeiders een ontslagvergoeding voor een bediende eist terwijl hij als arbeider werd ontslagen." De twee arbeiders werken inmiddels niet meer bij Ford Genk.

Ford Genk moet zo mogelijk miljoenen euro's schadevergoeding betalen, want zowat 100 andere werknemers zitten in een vergelijkbare situatie, stelt Rohnny Champagne van de socialistische vakbond. "Ik noem dat de schande van Ford", zegt hij. "Maar als ik moet kiezen tussen mensen die werken of mensen die ontslagen worden, dan is snel gekozen. Het is Ford Keulen dat Genk zegt dat er geen bedienden bij mogen komen. Dan hebben ze ook geen keuze, hé."

De directie van Ford Genk wijst erop dat het gaat om een tussenvonnis en dat de schadeclaims onrealistisch zijn.