"Het Afrikabeleid van China is verderfelijk"

De Verenigde Staten zijn erg argwanend over het economische beleid van China in Afrika. Uit vertrouwelijke nota's die via WikiLeaks aan het licht kwamen, blijkt dat de VS China's beleid "verderfelijk en erg agressief" noemt. China schrikt ook niet terug voor omkooppraktijken, klinkt het.
Mugabe, hier naast de Chinese president Hu Jintao, wordt in andere "cables" een "gekke oude man" genoemd.

De steeds grotere investeringen van China in Afrikaanse landen en het feit dat China vele grondstoffen uit Afrika importeert, baart de VS blijkbaar zorgen. Uit de vertrouwelijke nota's die via de website WikiLeaks mondjesmaat lekken, komt een beeld naar voren van de VS die de "economische rivaal" argwanend volgt.

"China houdt er geen ethiek op na", schrijft een ambassadeur. "Peking hanteert omkooppraktijken en bakt zoete broodjes met mensen als Omar Al Bashir en Robert Mugabe (foto), de presidenten van Soedan en Zimbabwe." Tegen die eerste loopt een arrestatiebevel bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens volkenmoord en misdaden tegen de mensheid.

China voert dat beleid niet louter uit economische belangen. "Peking koopt ook stemmen van de Afrikaanse landen in de VN", luidt het in de gelekte documenten.

"Voorlopig is China vooral economisch erg actief in Afrikaanse landen. Maar we moeten erg goed in de gaten houden of Peking ook op militair vlak of op het vlak van inlichtingendiensten voet aan de grond probeert te krijgen", staat er. "Dan wordt het gevaarlijk, dan moeten we ons zorgen maken."

In een andere nota staat dan weer dat China in Kenia niet alleen grote infrastructuurwerken betaalt, maar dat het ook inlichtingendiensten en militaire projecten steunt.

WikiLeaks lekt voort

De website WikiLeaks publiceert al sinds eind november "cables", geheime informatie die VS-ambassades over de hele wereld doorspelen naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De lekken brengen de regering van president Barack Obama in verlegenheid.

Naar eigen zeggen heeft WikiLeaks een kwart miljoen vertrouwelijke nota's, afkomstig van 274 ambassades, in handen gekregen en zal ze die allemaal publiceren. Op dit moment zouden er maar zo'n 1.100 publiek gemaakt zijn.

Tot nu toe kwam bijvoorbeeld aan het licht dat Noord-Korea raketten leverde aan Iran, dat Saudi-Arabië terroristische organisaties geld toestopt en dat China een hereniging van Zuid- en Noord-Korea niet in de weg zou staan. Ook blijkt dat de VS van plan is of was om zijn diplomaten te laten spioneren bij de Verenigde Naties, wat tot verontwaardigde reacties heeft geleid.

Julian Assange, de man achter WikiLeaks, is eergisteren in Londen opgepakt. Zweden had een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd voor een verkrachtingszaak.

De website van WikiLeaks is sinds het begin van "Cablegate" voortdurend het mikpunt van aanvallen van hackers.