Asteroïde genoemd naar stichter van Mira

De asteroïde 2001 PM29 heet voortaan (108953) Pieraerts, genoemd naar de stichter van de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen: pater Godfried Pieraerts.

De traditie in de sterrenkunde wil dat de ontdekker van een planetoïde of asteroïde zelf een naam voor zijn vondst mag voorstellen.

Medewerkers bij Mira hebben sterrenkundige Thierry Pauwels van de Koninklijke Sterrenwacht van België gevraagd om een van zijn bijna 100 ontdekkingen te noemen naar Pieraerts. Pauwels reageerde positief en diende een aanvraag in bij het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie IAU in september dit jaar. Begin december kondigde de IAU de naamsverandering aan.

Pater Godfried Pieraerts leefde van 1908 tot 1984. Hij was een norbertijn die in de abdij van het Park in Leuven en de bekende abdij aan het Fenikshof in Grimbergen heeft gewoond. Naast die abdij bevindt zich de Volkssterrenwacht Mira. Pater Pieraerts had begin jaren 60 boven de gebouwen van het Fenikshof zijn eigen sterrenwachtje opgericht. Op aanraden van weerman wijlen Armand Pien, een regelmatige bezoeker, maakte hij er in 1967 een sterrenwacht voor het grote publiek van, de eerste in Vlaanderen. Ook Armand Pien heeft inmiddels al een planetoïde met zijn naam.