Brits parlement keurt verhoging collegegeld goed

In Groot-Brittannië heeft het parlement de omstreden verhoging van het inschrijvingsgeld vanaf 2012 goedgekeurd. Duizenden studenten van universiteiten en middelbare scholen hebben vanmiddag nog betoogd tegen die plannen.

De goedkeuring in het parlement gebeurde maar nipt. Enkele liberalen onthielden zich of stemden tegen de maatregelen.

De toename van de jaarlijke collegegelden, van het huidige niveau van 3.290 pond tot maximaal 9.000 pond (10.700 euro), werd als de eerste cruciale test gezien voor de conservatief-liberale regering die sinds mei aan de macht is.

In Londen hadden tussen de 10.000 en 20.000 studenten het parlement omsingeld. Het kwam daarbij tot confrontaties met de politie. Ook de auto waarmee kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla op weg waren naar de Royal Variety Show werd belaagd en bekogeld (kleine foto). De prins en Camilla bleven ongedeerd. Elders in het land hebben studenten en scholieren hun scholen bezet.

Volgens de regering is de verhoging van het inschrijvingsgeld nodig om een duurzame langetermijnfinanciering voor het universitair onderwijs te verzekeren. Critici houden vol dat het minder begoede studenten zal weerhouden om te kiezen voor de universiteit.

De protesterende studenten richtten hun pijlen vooral tegen de liberalen van vicepremier Nick Clegg. Die hadden voor de verkiezingen beloofd de collegegelden niet te verhogen en ze zelfs langzaamaan te verminderen.