Eén laat 4 nieuwe programma's los op kijker

Eén laat in het voorjaar van 2011 vier nieuwe tv-programma's los op de kijker. "De besparingen zullen zich duidelijk laten voelen, maar we blijven slim programmeren en efficiënt produceren", zegt netmanager Jean Philip De Tender.

Geen grote goednieuwsshow op de persconferentie van Eén deze keer. Afgelopen jaar deed de zender het erg goed, met een groter marktaandeel, maar 2011 wordt moeilijker. De VRT moet 65 miljoen euro besparen en dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de programmering. Terwijl er vorig jaar nog 9 nieuwe programma's werden aangekondigd, zijn er komend voorjaar slechts 4 gepland.

"De Ronde" (kleine foto) is een nieuwe fictiereeks van Jan Eelen die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Ronde van Vlaanderen, de populairste wielerwedstrijd van het land. Eelen stuurt een sterrencast van 34 acteurs op de kijker af, bij wie onder meer Josse De Pauw, Warre Borghmans, Koen De Graeve en Lucas Van den Eynde.

Ook Bart De Pauw viert in het voorjaar zijn terugkeer op het scherm. "De kazakkendraaiers" wordt een humoristisch panelprogramma waarin twee teams elkaar elke week verbaal het vuur aan de schenen zullen leggen.

Voorts maken ook De Neveneffecten een nieuw komisch programma, al is de naam ervan nog niet bekend, én komt er een nieuwe docusoap: "De hondenschool" (grote foto).

"We proberen niet te raken aan het DNA van onze zender. We behouden ons solide aanbod. Maar de programma's die erbij komen, moeten wel goedkoper worden gemaakt", geeft De Tender toe. "We gaan ook meer Canvas-titels herhalen op Eén."

"De klas van Frieda" krijgt een 2e seizoen op Eén, een 2e reeks van "Tournée générale", met Jean Blaute en Ray Cokes (kleine foto), verhuist van Canvas naar Eén. In het voorjaar zijn er ook enkele eenmalige programma's gepland. Zo is er op 1 januari al Geert Hostes eindejaarsconférence en op 7 januari de "Mia's". Later volgen nog "Kom op tegen kanker" en het Eurovisiesongfestival.