Gladde wegen door de sneeuw en ijzel

De wegen in ons land liggen er hier en daar gevaarlijk glad bij door sneeuw of smeltende sneeuw. Vooral op kleinere wegen en op- en afritten van snelwegen kan het gevaarlijk zijn. De ochtendspits verliep moeizaam.

Op verschillende plaatsen in ons land zijn ongelukken en slippartijen gebeurd door het gladde wegdek, onder meer op de E313 in Ranst en in Tienen. Meestal bleef het bij blikschade.

"Het is opletten in de ochtendspits", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams verkeerscentrum. "De linkerrijstroken en bochten op de snelwegen kunnen glad zijn, ook op de op- en afritten en de verbindingslussen van knooppunten van snelwegen en kleinere wegen is het opletten." De ochtendspits verliep dan ook wat moeizamer dan anders: rond 9 uur stond er zo'n 360 kilometer file.

"Er wordt nog lichte sneeuw voorspeld deze ochtend, vooral in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen, dus voor de pendelaars kan het daar wat moeilijker zijn. Het is geen alarmtoestand maar het beetje neerslag van vannacht wordt nu pas ingereden, waardoor het nog glad kan zijn op de plaatsen waar het strooizout nog niet is ingereden."

In Wallonië zijn enkele buslijnen van de openbaarvervoersmaatschappij TEC afgeschaft, zwaar verstoord of omgeleid door de sneeuw en aangevroren regen. Vooral in de omgeving van Luik is er veel hinder voor de bussen. Controleurs van de TEC zijn ter plaatse.

Opletten in Luxemburg en Frankrijk

De situatie op de wegen bij de grenzen met Luxemburg en Frankrijk zijn wel alarmerend. De politie riep op om de snelwegen te vermijden voor 9 uur. De weg tussen Luxemburg en Frankrijk werd zelfs een tijd volledig afgesloten. Vrachtwagens stonden er stil omdat ze het Franse net niet op konden, daardoor konden ook automobilisten nergens naartoe.