Hevige sneeuw houdt buurlanden in zijn greep

De hevige sneeuwval in een aantal van onze buurlanden veroorzaakt daar grote verkeersproblemen. Vooral Frankrijk is zwaar getroffen, in Schotland is het leger ingeschakeld.

In Frankrijk heeft vooral de regio rond Parijs af te rekenen met het strenge winterweer (foto boven). Minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux heeft de mensen daar opgeroepen niet de wagen te nemen. Duizenden mensen zijn in de loop van de nacht geblokkeerd geraakt op luchthavens en wegen.

Minstens 2.500 vrachtwagens zijn geblokkeerd. Bovendien hinderden talrijke ongevallen het verkeer. Veel bestuurders klagen dat er niet of te weinig gestrooid is. Op de Parijse luchhavens zitten duizenden mensen vast, de hotels zitten vol. Meerdere Franse prefecturen hebben schoolbusvervoer verboden.

Ook in Duitsland heeft de sneeuw nefaste gevolgen voor het openbaar vervoer. De luchthaven van Frankfurt, de grootste van het land, lag vannacht vier uur stil omdat alle pistes gesloten waren. Vanmorgen zijn al 200 van de 1.400 geplande vluchten geschrapt.

Heel het Duitse spoorwegnet ondervindt vertragingen. De hogesnelheidstreinen rijden maar aan 160 in plaats van de gebruikelijke 250 km per uur. De ICE's zijn met sneeuw en ijs bedekt en riskeren beschadigd  te worden als ze te snel rijden.

Na de zwaarste sneeuwval in bijna een halve eeuw heeft de Schotse hoofdstad Edinburgh het leger ter hulp geroepen. Soldaten moeten onder meer instaan voor het sneeuw- en ijsvrij maken van straten rond dokterspraktijken, ziekenhuizen en verpleeginstellingen, en mensen helpen die hun woning niet meer alleen kunnen verlaten.

Schotland is al bijna twee weken in de greep van sneeuw en ijs. Enkele afgelegen dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. In delen van Edinburgh ligt tot 70 centimeter sneeuw. Gisteren is het kwik tot min 18 gezakt.

In Nederland heeft het winterweer gladde wegen en een drukke ochtendspits veroorzaakt. Op het hoogtepunt stond het verkeer over 480 kilometer vast. Dat is ruim 150 kilometer meer dan op een gemiddelde donderdagochtend.

De Luxemburgse overheid heef intussen beslist de autowegen in het land te sluiten voor het zwaar wegverkeer. De beslissing werd genomen vanwege de verkeersproblemen, de ondergesneeuwde wegen en de ongevallen in Luxemburg. Ook gewone wagens rijden best niet naar het groothertogdom, zeggen de autoriteiten.