Madoff-curator eist geld van Fortis Nederland

De curator in de zaak rond fraudeur Bernard Madoff eist minstens 1 miljard dollar, zo'n 760 miljoen euro, van 7 banken. Een van de geviseerde banken is de Nederlandse divisie van de vroegere Fortisbank.

Curator Irving Picard is ervan overtuigd dat de banken op zijn minst op de hoogte waren van de frauduleuze praktijken van Madoff (foto). Eerder had Picard al een schadeclaim ingediend tegen de Amerikaanse bank JP Morgan Chase en het Britse HSBC. Nu komen er nog 7 banken bij: Citibank, het Franse Natixis, het Spaanse BBVA, Nomura, Merrill Lynch, ABN AMRO en Fortis Prime Fund Solutions Bank Ireland.

Fortis Prime Fund Solutions Bank Ireland was een onderdeel van Fortis Bank Nederland en werd in mei dit jaar verkocht aan Crédit Suisse. De Prime Fund Solutions-tak zou eind 2008 ruim 900 miljoen euro verloren hebben door de fraude van Madoff. Curator Picard eist 174 miljoen euro (230 miljoen dollar) van Fortis Prime Fund Solutions.

In de schadeclaim worden vooral Citibank en de Franse zakenbank Natixis geviseerd: Picard vraagt respectievelijk 321 en 302 miljoen euro (425 en 400 miljoen dollar) van de twee groepen. De claim bij ABN AMRO bedraagt 204 miljoen euro (270 miljoen dollar). De claims bij BBVA, Nomura en Merill Lynch liggen tussen de 12 en 34 miljoen euro (16 en de 45 miljoen dollar).
 

Grootste fraudezaak in Amerikaanse geschiedenis

Bernard Madoff startte in 1960 zijn eerste bedrijf: Bernard L. Madoff Investment Securities. Het werd een van de grootste beurshandelaars op Nasdaq, een beurs waar vooral aandelen van technologische bedrijven verhandeld worden. Madoff kreeg veel krediet en werd op korte tijd een financiële autoriteit. De zakenman kwam ook aan het hoofd van de technologiebeurs Nasdaq.

Madoff hanteerde een piramidesysteem om investeerders te lokken, het zogenoemde Ponzi-systeem. Het geld van nieuwe investeerders werd niet belegd in aandelen maar werd gebruikt om de eerste investeerders een hoog rendement uit te betalen. Een deel van het geld van nieuwe investeerders verdween ook in de persoonlijke zak van Madoff.

Jarenlang kon de fraude doorgaan totdat veel klanten hun geld begonnen terug te eisen toen de economische en financiële crisis uitbrak. Toen stortte het piramidesysteem in elkaar en kwam de fraude aan het licht. In juni vorig jaar werd Madoff veroordeeld tot 150 jaar cel nadat hij schuldig had gepleit aan fraude voor 50 miljard dollar. Om enigszins zijn schulden te kunnen afbetalen, werden de bezittingen van het gezin Madoff verbeurdverklaard en via een openbare veiling verkocht.