Ontwerpakkoord over Icesave-schulden

IJsland heeft met Nederland en Groot-Brittannië een ontwerpovereenkomst bereikt over de terugbetaling van de Icesave-schulden van het land. Vanaf 2016 zal IJsland al het geld terugbetalen dat door Nederland en Groot-Brittannië is voorgeschoten.

Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag bekendgemaakt.

Nederland had 1,3 miljard euro voorgeschoten om zijn spaarders bij Icesave te compenseren, Groot-Brittannië 2,5 miljard. IJsland betaalt Nederland een vaste rente van 3,0 procent, Groot-Brittannië krijgt met 3,3 procent een iets hogere rente. De terugbetaling begint in juli 2016 en moet voor 2046 volledig afgerond zijn.

Het team dat de onderhandelingen heeft gevoerd, keert nu terug naar IJsland en stelt later vandaag de leiders van de politieke partijen in IJsland op de hoogte, zo heeft het IJslandse ministerie gemeld.

Een eerdere overeenkomst over terugbetaling van het geld werd afgelopen maart door de IJslanders afgewezen in een referendum.