Oprichter Parmalat veroordeeld tot 18 jaar

In Italië is Calisto Tanzi (foto), de oprichter van de voedingsgroep Parmalat, veroordeeld tot 18 jaar cel voor bedrieglijk faillissement. Het proces over de spectaculaire instorting van het concern heeft in eerste aanleg 32 maanden aangesleept.

Ook andere voormalige toplui van Parmalat kregen van de rechter een gevangenisstraf opgelegd. Voormalig financieel directeur Fausto Tonna kreeg 14 jaar cel en Giovanni Tanzi, de broer van Calisto die eveneens een hoge functie binnen het bedrijf had, vliegt voor 10 jaar achter de tralies.

De veroordeelden moeten ook 2 miljard euro terugbetalen aan de onderneming. 30.000 kleine beleggers die zich burgerlijke partij hebben gesteld, krijgen zo'n 30 miljoen euro terugbetaald.

Bij het bedrieglijke faillissement van de voedingsgroep werd een schuldenberg van 14 miljard euro achtergelaten. Ongeveer 135.000 kleine beleggers en investeerders werden daardoor gedupeerd. Bij Parmalat werkten op dat moment een 36.000-tal mensen in 30 verschillende landen.

Eind 2008 was Calisto Tanzi in Milaan al eens tot 10 jaar cel veroordeeld voor manipulatie van de beurskoers, een straf die in mei in beroep bevestigd werd. Tanzi's advocaat heeft aangekondigd ook tegen deze nieuwe veroordeling in beroep te zullen gaan.