VN dreigt met sancties tegen Ivoorkust

De VN-Veiligheidsraad dreigt met sancties tegen Ivoorkust als president Gbagbo niet opstapt. Volgens de raad is zijn tegenstander Ouattara de winnaar van de presidentsverkiezingen vorige maand. De Veiligheidsraad stelt in een mededeling ook dat de wil van het volk in Ivoorkust wordt ondermijnd door de tweespalt.

Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara hebben zich na de verkiezingen eind november allebei laten beëdigen tot president. Ze hebben ook alletwee al een regering gevormd en proberen nu controle te krijgen over de overheidsdiensten en de financiën van het land.

Maar de internationale gemeenschap erkent enkel de zege van Ouattara. Na de Europese Unie, de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank dreigt nu ook de VN-veiligheidsraad met sancties als Gbagbo niet opstapt. Mogelijke sancties zijn onder andere het stopzetten van ontwikkelingshulp of het bevriezen van leningen.

Binnen de VN-Veiligheidsraad was er wel wat discussie over het standpunt ten opzichte van de situatie in Ivoorkust. Vijf dagen lang werd gediscussieerd of de VN wel een standpunt moest innemen, vooral Rusland deed moeilijk omdat de Russen vinden dat de VN zijn mandaat overschrijdt door partij te kiezen voor een winnaar.