"Belgen lieten Rwandezen over aan beulen"

De Brusselse rechtbank heeft een opmerkelijk tussenvonnis geveld in de rechtszaak tegen 3 Belgische officieren. De Belgische militairen wisten wel degelijk dat ze in 1994 Rwandese vluchtelingen in een school in de steek lieten. De blauwhelmen vertrokken en de vluchtelingen zijn in 1 namiddag gedood. De Belgen kunnen de verantwoordelijkheid niet afschuiven op de top van de VN, zo klinkt het.

In april 1994 stroomden de vluchtelingen toe in de Don Boscoschool in de Rwandese hoofdstad Kigali. Ze probeerden zichzelf in veiligheid te brengen voor de moordende Hutumilities. In de school verbleven 90 Belgische VN-blauwhelmen onder leiding van luitenant Luc Lemaire . Maar die kreeg van zijn oversten Joseph Dewez en Luc Marchal het bevel om met de troepen naar de luchthaven van Kigali te gaan. Enkele uren laten werden alle vluchtelingen afgeslacht.

Nabestaanden hebben de Belgische staat en de 3 officieren gedagvaard voor het Don Boscodrama. De officieren hebben zich altijd verdedigd met het argument dat ze bevelen van de VN opvolgden. Maar door het opmerkelijke tussenvonnis van de rechtbank in Brussel is dat argument nu van de tafel geveegd.

Volgens de rechter wisten ze dat de vluchtelingen vermoord zouden worden en wisten ze dat hun vertrek de oorzaak was van het bloedbad. Het is voor het eerst dat een rechter de directe verantwoordelijkheid van de Belgen erkent.

In februari wordt het proces voortgezet. Dan wordt in de rechtszaal ook de film "Shooting dogs" getoond, een film over het Don Boscodrama. Later volgt dan de definitieve uitspraak.