"Carla Bruni speelt haar rol erg overtuigend"

Modeontwerper Jean-Paul Gaultier is al lange tijd een goede vriend van Carla Bruni, de echtgenote van de Franse president Nicolas Sarkozy. Hij volgt haar modestatements dan ook op de voet. En al is de Bruni van nu een heel andere Bruni dan toen ze enkel bekend was als zangeres en fotomodel, toch vindt Gaultier dat voor de rol die ze nu moet vervullen, ze voor de juiste stijlaanpak gekozen heeft.

Volgens de nu 58-jarige Gaultier moest Bruni wel degelijk inbinden in haar kledingkeuze, omdat de Fransen nu eenmaal niet echt als frivool kunnen omschreven worden. "Men denkt altijd dat iedereen in Frankrijk zwart draagt. Maar in feite dragen ze allemaal grijs. Onlangs was ik in een brasserie en keek naar de gasten gekleed in hun ribfluwelen jassen. Plots verscheen er een vrouw met opvallende rode lippenstift en een helder groen kleedje dat werkelijk opviel. Het geheel van kleuren was zo’n geschenk voor al de andere aanwezigen. En wat bleek? Ze was van Britse afkomst", lacht Gaultier in de Britse krant The Telegraph.

Tussen deze "grijze" Fransen moest Bruni als first lady haar plaats vinden. Gaultier: "Zij is zo slim geweest , want ze speelt de rol van first lady en doet dat uitermate goed. Ze zou vermoord zijn mocht ze zich kleden op de manier waarop ze zich graag wil kleden. Wanneer ze met muziek bezig is, kleedt ze zich gelukkig opnieuw als een zangeres."

Gaultier ziet het probleem van de Franse saaiheid ook breder en prijst daarbij Bruni’s echtgenoot. "Hij is een van de weinige presidenten die verandering promoten. Maar veel Fransen komen nu op straat omdat ze juist geen verandering willen. De meerderheid van hen heeft een erg negatieve houding. Ze lijken op bureaucraten: altijd maar van nee, nee, nee. Dat is ons onheil."

Gaultier zal bij het grote publiek altijd bekend blijven als de ontwerper van de puntige bh’s die Madonna droeg tijdens haar Blonde Ambition Tour in de jaren 90. "Ik was een fan van Madonna. Voor mij was het een eer om om die reden met haar te mogen samen te werken. Niet omdat het een goede zet zou zijn voor mijn carrière”, zegt hij. Volgens Gaultier heeft Lady Gaga het doen en laten van Madonna goed bestudeerd.

Tijdens het interview komt ook onze eigen koningin Fabiola even ter sprake. Toen zij met Boudewijn trouwde, was Gaultier zo opgewonden dat hij zijn teddybeer een trouwjurk aandeed…

lees ook