"Ik wil zelf mijn begrafenis kunnen betalen"

Rijk zijn is niet altijd even makkelijk, vooral als je een te groot hart hebt. Dan vooral moet je erop letten dat je uiteindelijk iets overhoudt. Dat ondervindt ook mediamagnaat Ted Turner die de laatste jaren zo veel geld weggeven heeft dat hij zich op de Amerikaanse televisie zelfs als "bijna arm" durfde te omschrijven. Toch ziet hij er nauwlettend op toe dat hij uiteindelijk nog voldoende overheeft voor zijn eigen begrafenis.

Ted Turner is de stichter van de nieuwszender CNN en werd in 1991 uitgeroepen tot "Man van het jaar" door het magazine Time. Zijn vermogen werd ooit geschat op ruim 2 miljard dollar. In 1998 gaf hij daarvan 1 miljard dollar aan de Verenigde Naties. Turner is ook erg actief, vooral financieel dan, op het vlak van milieubescherming. Ooit was hij getrouwd met actrice Jane Fonda.

Afgelopen woensdag was de nu 72-jarige Turner te gast in het MSNBC-ochtendprogramma "Morning Joe" om onder andere te praten over de belastingvoordelen voor rijke Amerikanen, waarover president Obama begin deze week een compromis sloot met de Republikeinen.

"Nog een paar miljoenen over"

Toen hem gevraagd werd of hij tevreden was met de verlenging van deze belastingvermindering, antwoordde Turner: "Nee, toch niet. Ik geef zoveel geld weg dat ik helemaal niet zoveel belastingen moet betalen. Ik heb ook niet veel meer over. Ik ben een van de weinige voorbeelden van zeer rijke mensen die door schenkingen zichzelf bijna aan de rand van de armoede gebracht hebben."

Toch heeft Turner totaal geen spijt van zijn weggeefacties: "Ik hou ervan dat te doen. Indien er iemand op mijn bureau zou langskomen en me om 100.000 dollar zou vragen, dan zou ik hem een cheque uitschrijven."

Over zijn huidige fortuin zei hij vervolgens: "Ik heb nog een paar miljoenen over. Ik zie al die reclame over begrafeniskosten. Wel, ik wil niet dat mijn familie daarvoor opdraait. Dus, ik hou graag wat geld over om die kosten te dragen." Terwijl een van presentatoren van "Morning Joe" bulderde van het lachen -"zo kan hij een houten kist kopen"-, bleef Turner de serieusheid zelve.

Over president Obama wist Turner nog te vertellen dat hij vond dat "hij goed bezig was, maar dat hij beter van de klimaatveranderingen de topprioriteit van zijn beleid gemaakt had". Turner zei in april van dit jaar nog op CNN, na de mijnramp in West-Virginia en de ontploffing van het boorplatform in de Golf van Mexico, dat dit misschien wel tekenen van God konden zijn om de aarde te laten wat ze is en onze toevlucht te zoeken tot zonne- en windenergie.

lees ook