"Meer internationale evenementen naar België"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) wil wereldevenementen naar België halen. Hij wil dat betalen met de opbrengst van het Belgische paviljoen op de recente wereldtentoonstelling in Sjanghai, zowat 5 miljoen euro. Doel is ons land internationaal te promoten.
(Het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Sjanghai)

Het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Sjanghai was een succes. "Tot verrassing van velen zijn we erin geslaagd in Sjanghai goed aanwezig te zijn en zelfs een opbrengst te hebben", aldus Leterme  in "De ochtend" op Radio1.

Leterme wil die opbrengst nu herinvesteren. "Laat ons dit geld gebruiken wanneer steden, sportfederaties of culturele organisaties evenementen van wereldschaal naar België willen halen, om dat een stuk te ondersteunen."

Volgens de premier is het nodig om geregeld een belangrijk evenement te organiseren, zodanig dat er aan "marketing van ons land" gewerkt wordt.  Hij heeft al een voorbeeld klaar, de kandidatuur van de stad Luik voor de organisatie van de wereldtentoonstelling in 2017.

De kritiek dat dit voorstel komt in een tijd van besparingen wuift hij weg. "Dit gaat over geld verdiend in Sjanghai, geen belastinggeld. Dat mag in de economische sector geïnvesteerd worden."